DERGİMİZ
Etkinlik Takvimi
3/2023
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Pzr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bültenimize Abone Olun







1 + 3 = ?




1.         Hepimizin bildiği gibi Türkiye' de üyeleri arasında yardımlaşma ve dayanışma ile ilgili çalışabilecek temel sivil toplum örgütü “Dernek”tir.

 

2.         Bizler gibi çalıştığı dönemde örgütlenme/dernekleşme faaliyetleri yasal düzenlemelerle sınırlandırılmış meslek guruplarında çalışanlar yardımlaşma ve dayanışmayı organize bir biçimde yapabilmek, güçlerini birleştirmek için genellikle emeklilik dönemlerini beklemek zorunda kalmaktadır.

 

3.         Her bir devre derneği kendi devre arkadaşları arasında yardımlaşma ve dayanışma için faaliyet göstermekte; birden fazla derneğin ortak faaliyet göstermesi kişisel temas ve iyi niyet ölçülerinde sağlanabilmektedir.

 

4.         Oysa organize bir yardımlaşma ve dayanışma faaliyeti gücünü organizasyona katılanların sayısı, niteliği, ilişki ağı ve gayretlerinden almaktadır. Etkin, sesini duyurabilen, üyelerinin hak ve menfaatlerine her alanda sahip çıkabilecek bir sivil toplum örgütü olabilmek için "GÜÇ BİRLİĞİ" yapılmasına imkân veren bir teşkilatlanmanın çok faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

 

5.         Güç birliği sağlayabileceği düşünülen bazı Emekli Derneklerinin ise mevcut yasal düzenlemeler ve kendi tüzükleri dolayısıyla diğer tüzel kişiliklere üye olma imkanı sunmayan, faaliyet alanı sınırlı, bağımsız hareket imkanları kısıtlı, ihtiyaçları karşılayamayacak bir yapıya sahip olduğu düşünülmektedir.

 

6.         Bu durumda, güç birliği yapmaya imkân veren yasal teşkilat yapısının, en az beş Derneğin bir tüzük etrafında bir araya gelmesi şartına bağlı "FEDERASYON" kurmak olduğu ortaya çıkmaktadır.

 

7.         Üstelik Federasyon yapısı mevcut Derneklerin tüzel kişiliklerinin devam etmesine engel olmamakta, mevcut dernekler sadece oluşturulacak Federasyon Tüzüğündeki yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile kendilerini bağlamaktadırlar.

 

8.         Sonuç olarak mevcut  Derneklerin kazandığı tecrübelerin ışığında; Federasyon çatısı altında bir arada yapılabilecek faaliyetlerin neler olabileceğini belirlemek ve bu maksatla hazırlanan Taslak Federasyon Tüzüğünü geliştirmek için çalışmalar devam ediyor.

16.4.2015

FEDERASYON ÇALIŞMASI

Devre derneklerinin federasyon çatısı altında birleşmesi maksadıyla derneğimizin girişimiyle bir çalışma başlatılmış ve bu çalışma kapsamında 10 devre derneği ve TESUD temsilcisinin katılımıyla 1979 Mezunları Derneği Merkezinde bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.

 


16.6.2015

FEDERASYON ÇALIŞMASI

Devre derneklerinin federasyon çatısı altında birleşmesi maksadıyla derneğimizin girişimiyle başaltılan çalışma kapsamında 6 devre derneği  temsilcisinin katılımıyla Dernek merkezimizde bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda derneğimiz tarafından hazırlanan taslak tüzük diğer derneklerin görüşlerine sunulmuştur.

 

10.12.2015

FEDERASYON ÇALIŞMASI

Devre derneklerinin federasyon çatısı altında birleşmesi maksadıyla derneğimizin girişimiyle başaltılan çalışma kapsamında 10 devre derneği ve TESUD Genel Sekreterinin katılımıyla 1979 Mezunları Derneği Merkezinde  bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda federasyon çalışmalarının yürütülmesi için mail grubu oluşturulmasına karar verilmiş ve bu kapsamda derneğimizce oluşturulan mail grubu vasıtasıyla çalışmalara yeni katılan derneklere taslak tüzük gönderilmiştir.

 

Yorumlar